-پاسخ آیت الله سیستانی درباره لباس مشکی در محرم وصفر
-پاسخ آیت الله خامنه ای درباره افطار کردن با تربت امام حسین علیه السلام
-دست زدن همراه با شادي و خواندن و ذكر صلوات بر پيامبر اكرم و آل او(ص) درجشن هايي كه به مناسبت ايام ولادت ائمه(ص) و اعياد وحدت و مبعث برگزار مي شود چه حكمي دارد؟ اگر اين جشن ها در مكانهاي عبادت مانند مسجد و نمازخانه هاي ادارات و يا حسينيه ها برگزارشوند، حكم آنها چيست؟
-پاسخ آیت الله شبیری زنجانی درباره جشن عروسی در ماه محرم وصفر
-پاسخ آیت الله مکارم شیرازی درباره اصلاح و آرایش در ماه های محرم و صفر
-پاسخ آیت الله روحانی درباره جنگ عایشه با امیرالمؤمنین (علیه السلام) از همه گناهان بدتر بود
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز روز عید غدیر
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز عید غدیر
-پاسخ آیت الله حکیم در باره افضل بودن حضرت علی علیه السلام از بقیه ائمه وپیامبران
-پاسخ آیت الله وحید خراسانی درباره سیگار کشیدن در ماه رمضان

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.

  کد مطلب:15427 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:7

مقصود از حكم و فتوا چيست؟ چه فرقي با هم دارند؟
جواب اجمالي:


فتوا: «فتوا» استنباط حكم جهان شمول دين در يك زمينه با مراجعه به منابع ديني و بهره گيري از شيوه هاي شناخته شده ي استنباط مي باشد.

حكم: آنچه در حكومت اسلامي توسط رهبر اعتبار مي شود، «حكم» نام دارد. رهبر با توجه به احكام كلّي الهي و نظام هاي اسلامي و با التفات و دقّت در شرايط موجود، وظيفه اي را نسبت به مسئله اي خاصّ براي همگان يا گروهي از افراد يا فرد خاصّي مشخّص مي كند.

از نگاه شارع اطاعت از احكام كلّي الهي و فتواي فقيه جامع شرايط،مانند پيروي از احكام رهبر و وليّ امر، لازم و مشروع است. با اين تفاوت كه فتواي فقيه براي خود او و مقلّدانش لازم الاّتباع مي باشد، در حالي كه همگان بايد از «حكم» رهبر اطاعت كنند.



جواب تفصيلي:



هنگامي كه مجتهد براي يافتن حكم كلّي الهي در يك مسئله به منابع ديني مراجعه مي كند و با بهره گيري از شيوه هاي مخصوصي كه براي استنباط وجود دارد، حكم مزبور را به دست مي آورد و در اختيار مقلّدان خود قرار مي دهد، از آن به «فتوا» ياد مي كنند. بنابراين، «فتوا» استنباط حكم جهان شمول دين در يك زمينه با مراجعه به منابع ديني و بهره گيري از شيوه هاي شناخته شده ي استنباط(1) مي باشد.

وقتي رهبر با توجه به احكام كلّي الهي و نظام هاي اسلامي و با التفات و دقّت در شرايط موجود، وظيفه اي را نسبت به مسئله اي خاصّ براي همگان يا گروهي از افراد يا فرد خاصّي مشخّص مي كند، اين عمل را «حكم» مي نامند. پس «حكم» در عين نظر به احكام كلّي الهي و ارزش ها و آرمان هاي ماندني و جهان شمول اسلام، به موقعيت و شرايط خاصّ نيز توجّه دارد و مادامي كه آن وضعيت تغيير نكرده، از سوي رهبر يا جانشينان او اعتبار مي گردد.

از نگاه شارع اطاعت از احكام كلّي الهي و فتواي فقيه جامع شرايط،مانند پيروي از احكام رهبر و وليّ امر، لازم و مشروع است.(2) با اين تفاوت كه فتواي فقيه براي خود او و مقلّدانش لازم الاّتباع مي باشد، در حالي كه همگان بايد از «حكم» رهبر اطاعت كنند.



مهدي هادوي تهراني

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.